DiCLaaS Memungut Satu Lagi Emas Di Pertahanan Keselamatan & Pameran Kelestarian 2022 | FAKULTI KEJURUTERAAN
» BERITA » DiCLaaS memungut satu lagi emas di Pertahanan Keselamatan & Pameran Kelestarian 2022

Perpustakaan Sel Digital sebagai Perkhidmatan (DiCLaaS) untuk Reka Bentuk Sistem-pada-Cip (SoC), sebuah ciptaan dicipta bersama oleh Dr. Lim Yang Wei dari Jabatan Komputer dan Komunikasi Kejuruteraan Sistem, Fakulti Kejuruteraan. UPM memenangi Pingat Emas di bawah kategori Revolusi Industri 4.0 di Pameran Pertahanan, Keselamatan & Kelestarian (DSS) 2022 yang diadakan oleh Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) pada 3 dan 4 Ogos 2022. Ini ciptaan sebelum ini telah memenangi Pingat Emas, dan Anugerah Khas di Kejuruteraan, Inovasi dan Pameran (EIE) anjuran Fakulti Kejuruteraan, UPM pada tahun 2019.

Rajah 1. Dr. Lim Yang Wei (kanan) dan salah seorang ahli pasukannya, Tarmezee Talib, di hadapan gerai pameran di Pameran DSS 2022

DiCLaaS menyediakan berbilang perpustakaan sel standard digital voltan ultra rendah (iaitu, get logik digital koleksi) untuk mereka bentuk cip mikro, membolehkan elektronik cekap tenaga ke arah tanpa bateri peranti seperti IoT dan boleh pakai untuk bioperubatan, pertanian, pertahanan dan keselamatan, dan aplikasi pengguna. Di samping itu, DiCLaaS juga menyediakan alat pengesyoran berkuasa AI yang membantu jurutera mengurangkan masa untuk mereka bentuk cip mikro dan mempercepatkan pelancaran produk ke pasaran. Menggunakan ciptaan ini, pasukan telah berjaya mereka bentuk cip mikropengawal 8-bit direka dalam proses CMOS 110nm. Cip rekaan berjaya beroperasi pada 35MHz frekuensi dengan voltan yang sangat rendah (0.6V), memanjangkan hayat bateri sebanyak 2X dan mengurangkan penggunaan elektrik sebanyak 10X.

Dr. Lim Yang Wei, pengasas bersama syarikat permulaan FYT Digital, dan pengasas bersamanya, Associate Profesor Ir. Ts. Dr Fakhrul Zaman Rokhani dan Tarmezee Talib sedang dalam proses mengkomersialkan ciptaan ini dengan bantuan Taman Sains Putra UPM, di bawah Innohub pembangunan pengesahan pasaran dan program inkubator.

Rajah 2. Pasukan menunjukkan Pingat Emas dan sijil

Tarikh Input: 01/09/2022 | Kemaskini: 01/09/2022 | ahmadadib