Fakulti Kejuruteraan Rangkul Dua Anugerah Di The International Conference Of Sugar Palm And Allied Fibre Polymer Composites 2021 (SAPC2021) | FAKULTI KEJURUTERAAN
» BERITA » Fakulti Kejuruteraan rangkul dua anugerah di The International Conference Of Sugar Palm And Allied Fibre Polymer Composites 2021 (SAPC2021)

11 Disember 2021, Serdang – Fakulti Kejuruteraan merangkul dua anugerah termasuk hadiah utama bagi kategori pembentangan dan penulisan di The International Conference Of Sugar Palm And Allied Fibre Polymer Composites 2021 (SAPC2021), anjuran Persatuan Pembangunan dan Industri Enau Malaysia (PPIEM), yang diadakan pada 11 Disember 2021 melalui platform atas talian, berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Muhammad Harussani Moklis (kanan) dengan Prof Ir. Dr Mohd Sapuan Salit

Seorang pelajar Sarjana dari Jabatan Kejuruteraan Mekanikal dan Pembuatan, Muhammad Harussani Moklis telah memenangi Anugerah Terbaik keseluruhan (Best of the Best) untuk kecemerlangan dalam penulisan dan pembentangan untuk kertasnya " Recent development of Biomass and Plastic Waste Derived Char as Nanofillers in Composites”, kertas itu secara komprehensif mempromosikan strategi sisa-ke-kekayaan serta penggunaan bahan karbon-char sebagai nanofillers.

Beliau, yang diselia oleh Prof Ir Dr Mohd Sapuan Salit, Prof Dr Khalina Abdan dan Dr Umer Rashid, membawa pulang wang tunai RM500, plak, buku bertajuk "Sugar Palm Biofibers, Biopolymers, and Biocomposites", dan e-sijil.

Pelajar PhD, Saleh Naji Musaeb Alsubri menang pingat emas untuk anugerah Penyampai Terbaik

Pelajar PhD Saleh Naji Musaeb Alsubri, di bawah pengawasan Dr Mohd Zuhri Mohamed Yusoff, memenangi hadiah emas untuk anugerah Penyampai Terbaik, dengan kertas kerjanya bertajuk " The Energy-absorbing Characteristics of Cellular Core Structures made of Flax-based Composites". Beliau menerima buku bertajuk "Biocomposite and Synthetic Composites for Automotive Applications", e-sijil, dan plak.

Seramai 150 peserta dari pelbagai negara, termasuk Amerika Syarikat, Brazil, Hungary, Republik Czech, Nigeria, Pakistan, India, Indonesia, Thailand dan Malaysia berkumpul dalam platform ini untuk berkongsi dan bertukar idea untuk masa depan yang lebih baik gula sawit dan serat bersekutu dalam penyelidikan serta industri.

Tarikh Input: 11/01/2022 | Kemaskini: 12/01/2022 | no.j

SXEZQAG~