System-on-Chip Research Center (SoCRC) | FAKULTI KEJURUTERAAN
» PENYELIDIKAN » Pusat Penyelidikan » System-on-Chip Research Center (SoCRC)

System-on-Chip Research Center (SoCRC)

Pengenalan

Ditubuhkan pada 2018, System on Chip Research Centre (SoCRC) di Universiti Putra Malaysia (UPM) merupakan sebuah institusi yang berdedikasi untuk memajukan bidang reka bentuk cip bersepadu. Terletak di dalam Fakulti Kejuruteraan, SoCRC berfungsi sebagai pusat tumpuan untuk penyelidikan dan pembangunan termaju dalam bidang tersebut.

Dedikasi terhadap inovasi, kerjasama dan kemajuan teknologi, SoCRC di UPM bersedia untuk memberi sumbangan besar kepada bidang reka bentuk cip bersepadu dan membentuk masa depan teknologi semikonduktor.

Visi

Untuk menjadi rangkaian global utama bagi inovasi, kecemerlangan dan kerjasama dalam penyelidikan System on Chip (SoC)

Misi

Untuk memacu kejayaan teknologi, memupuk kerjasama antara disiplin, dan membentuk landskap industri melalui penyelidikan termaju, perkongsian industri, dan komitmen terhadap kecemerlangan dalam pendidikan.

Bidang Penyelidikan

1. Penerokaan Senibina
  2. Reka Bentuk Litar
  3. Pengurusan Kuasa
  4. Protokol Komunikasi
  5. Integrasi Sistem
  6. Reka Bentuk Antaramuka Penderia
  7. Gabungan Sensor
  8. Pembangunan Algoritma
  9. Pengesahan & Pengujian
  10. Teknologi Baharu

Kemudahan Utama

1. Kluster Pengkomputeran Berprestasi Tinggi:

Untuk menyokong simulasi dan analisis intensif secara pengiraan, pusat penyelidikan mengekalkan kelompok pengkomputeran berprestasi tinggi. Kelompok ini membolehkan penyelidik melakukan simulasi yang kompleks, mengoptimumkan reka bentuk dan menganalisis set data besar yang berkaitan dengan pembangunan SoC.

1. Makmal Reka Bentuk Litar Bersepadu:

Pusat ini menyediakan makmal reka bentuk IC khusus yang dilengkapi dengan stesen kerja moden dan alatan perisian untuk mereka bentuk, simulasi dan menganalisis litar bersepadu. Makmal ini menawarkan persekitaran yang kondusif untuk penyelidik membangunkan dan mengoptimumkan reka bentuk SoC.

1. Makmal Sistem Terbenam:

Pusat penyelidikan menyediakan makmal khusus untuk penyepaduan sistem, di mana penyelidik boleh memasang dan menyepadukan pelbagai komponen reka bentuk SoC ke dalam sistem yang lengkap. Makmal ini dilengkapi dengan peralatan untuk ujian peringkat sistem untuk memastikan penyepaduan dan kefungsian yang lancar.

1. Kemudahan Pengujian dan Pencirian:

Pusat ini dilengkapi dengan peralatan ujian dan pencirian lanjutan untuk menilai prestasi, kefungsian dan kebolehpercayaan cip bersepadu. Ini termasuk alat khusus untuk ujian elektrik, analisis isyarat, pengukuran kuasa dan peralatan ujian automatik standard industri.

1. Papan Prototaip FPGA:

Pusat penyelidikan ini dilengkapi dengan papan prototaip FPGA, yang membolehkan penyelidik mengesahkan dan menguji reka bentuk mereka pada platform perkakasan boleh atur cara sebelum pembuatan.

Ahli Penyelidik

1. Prof. Dr. Mohd Nizar Hamidon (Peranti Elektron, Teknologi Sensor, Nanoteknologi, Sistem Tanpa Wayar)
  2. Prof. Dr. Shaiful Jahari Hashim (Keselamatan Rangkaian)
  3. Prof. Ir. Ts. Dr. Suhaidi Shafie (SAR ADC, Penderia, Sel Suria, Fotovoltaik Suria, Nanoteknologi)