KONVENSYEN KEBANGSAAN KEJURUTERAAN PERTANIAN & MAKANAN 2019 | FAKULTI KEJURUTERAAN
» AKTIVITI » KURSUS VALUE STREAM MAPPING

Tajuk Acara
KONVENSYEN KEBANGSAAN KEJURUTERAAN PERTANIAN & MAKANAN 2019
Tarikh
21 Mar 2019 - 21 Mar 2019
Masa
Dewan Serbaguna MOA, Wisma Tani, Putrajaya
Ringkasan Acara
Pertumbuhan ekonomi dunia yang pesat dan proses globalisasi telah menjadikan persekitaran ekonomi lebih dinamik dan kompetitif. Situasi ini mewujudkan peluang dan cabaran kepada pertumbuhan ekonomi negara. Sektor pertanian yang merangkumi industri agromakanan turut berdepan dengan cabaran dan memerlukan transformasi bagi meningkatkan sumbangannya dalam menyokong aspirasi negara berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020. Pemodenan pertanian berpacukan Penyelidikan dan Pembangunan (R&D), teknologi dan inovasi merupakan pendekatan utama bagi menyokong proses transformasi industri agromakanan. Justeru, Persatuan Jurutera Pertanian Malaysia (MSAE) dengan ini mengambil inisiatif dengan menganjurkan Konvensyen Kebangsaaan Kejuruteraan Pertanian dan Makanan 2019. Konvensyen yang diadakan dapat menggabungkan ahli akademik, pengamal undang-undang, ahli industri serta individu dalam bidang kejuruteraan pertanian dan makanan di Malaysia bagi membincangkan teknologi terkini, keperluan dan masalah industri pertanian dan makanan, berkongsi amalan baik pertanian serta cadangan penambahbaikan undang-undang terutamanya untuk bidang kejuruteraan pertanian.

Kemaskini:: 09/05/2022 [amirahsyahira]

SXDcUAT~