Tahniah Pemenang Ekspo Inovasi Malaysia (MIExpo) 2013 | FACULTY OF ENGINEERING
» NEWS » Tahniah Pemenang Ekspo Inovasi Malaysia (MIExpo) 2013

Tahniah Pemenang Ekspo Inovasi Malaysia (MIExpo) 2013

Winners

UPM, Serdang - Pada 26-28 September yang lalu telah berlangsungnya Ekspo Inovasi Malaysia (MIExpo) 2013 anjuran Pejabat Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Universiti Putra Malaysia.

MIExpo merupakan platform kepada para penyelidik untuk tujuan pengkormersilan teknologi UPM dengan pengisian program seperti pembentangan hasil penyelidikan dan padanan perniagaan teknologi UPM serta perkongsian teknologi dari industri pertanian. Terdapat lebih 100 peluang dipamerkan dalam Ekspo Inovasi Malaysia (MIExpo) 2013 dari penyelidik Universiti Putra Malaysia (UPM) dan beberapa insititut pengajian tinggi kepada orang ramai dan industri sepanjang MIExpo diadakan.

Dalam pada itu Fakulti Kejuruteraan, UPM juga tidak ketinggalan melakar kemenangan dalam MIExpo 2013 dengan anugerah Emas (Gold), Perak (Silver) dan Gangsa (Bronze).

Gold Award winners:

1. Multi-Rotor Reluctance Machine, Dr. Norhisam Misron- Dept. of Electrical & Electronic Eng.
  2. Above Ground Biomass Estimation of Oil Palm Trees using PALSAR. Prof. Madya Dr. Abdul Rashid Bin Mohamed Shariff, - Dept. of Biological & Agricultural Eng.
  3. Three Dimensions Web Based Strcutural Analysis Software, Prof. Dato' Ir. Dr. Mohd Saleh Jaafar
    - Dept. of Civil Eng.
  4. Single Seedling Nursery Tray for SRI Planting Machine, Dr. Aimrun Wayayok - Dept. of Biological & Agricultural Eng.
  5. Dual Sampling Sigma Delta Analog to Digital Converter Implementation in FPGA, Dr. Maryam Mohd Isa - Dept. of Electrical & Electronic Eng.
  6. Rubber Wall Damper For Framed Structures, Farzad Hejazi - Dept. of Civil Eng.

Silver Award winner:

1. White Pepper Decorticator, Prof. Madya Dr. Rosnah Shamsudin- Dept. of Process & Food Eng.

Bronze Award winner:

1. Development of Ultraviolet Pasteurizer for Production of Premium Quality of Tropical Fruit Juice, Prof. Madya Dr. Rosnah Shamsudin - Dept. of Process & Food Eng.

MIExpo adalah penjenamaan semula pameran dan pertandingan yang dahulunya dikenali sebagai Pameran Reka Cipta, Penyelidikan dan Inovasi (PRPI) Malaysia.

Date of Input: | Updated: | khairulazman

FACULTY OF ENGINEERING