KESELAMATAN, KESIHATAN DAN PENGURUSAN KECEMASAN | FAKULTI KEJURUTERAAN
» KESELAMATAN, KESIHATAN DAN PENGURUSAN KECEMASAN

KESELAMATAN, KESIHATAN DAN PENGURUSAN KECEMASAN

Keselamatan, kesihatan dan alam sekitar (SHE), adalah bidang pegajian yang melibatkan kepelbagaian disiplin yang memerlukan input daripada berbagai bidang utama kejuruteraan bagi memperbaiki aspek keselamatan dan kesihatan pekerja, masyarakat dan mutu alam semula jadi. Ia merangkumi berbagai aspek ekosistem, persekitaran dan aktiviti manusia. Termasuklah persekitaran industri kecil dan sederhana,  aktiviti pertanian, biosistem, tempat kerja, gangguan ergonomi, pengurangan tekanan mental, keadaan fisikal dan psikososial.

Bidang ini juga merangkumi aspek penilaian  bahaya-bahaya, pengiraan risiko, dan keberkesanan dan aspek etika tindak balas dalam menghadapi krisis dan bencana. Bidang pengajian ini juga merangkumi rekabentuk untuk pengendalian selamat bahan kimia industri, pengurusan bencana, pelan dan tindakbalas kecemasan semulajadi dan buatan manusia, keselamatan industri, kesihatan dan pengurusan alam sekitar, analisis bahaya, keselamatan proses dan pencegahan kehilangan dan juga kesihatan keselamatan perkerjaan. Bidang penyelidikan SHE merangkumi berbagai aktiviti manusia seperti dalam industri pembuatan, pemprosesan dan pelbagai industri yang berkaitan.

Prof. Ts. Dr. Khalina Abdan
Dr. Muhammad Razif Mahadi