SISTEM MAKLUMAT GEOGRAFI (GIS) | FAKULTI KEJURUTERAAN
» SISTEM MAKLUMAT GEOGRAFI (GIS)

SISTEM MAKLUMAT GEOGRAFI (GIS)

Program sarjana dalam Sistem Maklumat Geografi (GIS) memberi tumpuan kepada integrasi perkakasan, perisian,data bagi merakam, mengurus, memanipulasi, menganalisis dan memaparkan semua bentuk maklumat geografi yang dirujuk (spatial) data dan penggunaan GIS yang menunjukkan perhubungan. Bidang ini merangkumi konsep GIS termasuk data spatial struktur, sumber data dan kaedah pemindahan, unjuran dan menyelaras sistem, “georeferencing”, “metadata”, perisian sokongan, sistem penentududukan global, pengambilalihan dan penyusunan data dari peta, tinjauan lapangan, gambar-gambar udara dan imej satelit, integrasi penderiaan jauh dan GIS, serta teknik-teknik analisis spatial asas dan canggih seperti lapisan, pengeluaran, dan lain-lain interpolasi. Kawasan kajian juga meliputi integrasi teknologi satelit dan GIS untuk pelbagai bidang aplikasi pemerhati bumi dalam model bencana, aplikasi alam sekitar, aplikasi marin dan pantai, sumber asli dan aplikasi pembangunan bandar.

Dr. Ahmad Fikri Abdullah
Dr. Aimrun Wayayok