Bagaimana Pelajar Malaysia Membuat Keputusan Mengenai Pengajian Tinggi | FAKULTI KEJURUTERAAN
» ARTIKEL » Bagaimana pelajar Malaysia membuat keputusan mengenai Pengajian Tinggi

Bagaimana pelajar Malaysia membuat keputusan mengenai Pengajian Tinggi

Apa yang mendorong para pelajar Malaysia untuk pergi ke universiti dan apa faktor penting bagi mereka ketika membuat keputusan mengenai permohonan mereka untuk menghadiri universiti?

Tinjauan utama dari kaji selidik Pelajar Domestik Malaysia oleh Penyelesaian Pendaftaran QS yang dikeluarkan baru-baru ini membentangkan bahawa fokus kerjaya, yang ingin maju ke pengajian pascasiswazah dan minat peribadi adalah motivasi utama bagi bakal pelajar dari negara ini untuk meneruskan pengajian tinggi mereka.

Kajian itu, yang pertama seumpamanya, bertujuan untuk memahami kriteria membuat keputusan yang dipertimbangkan oleh pelajar Malaysia apabila membuat keputusan untuk mendaftarkan mana-mana universiti.

Dijalankan antara bulan November tahun lepas dan Mac tahun ini, tinjauan awal itu mempunyai penyertaan lima universiti, dengan lebih daripada 800 responden individu.

Pengarah urusan QS Enrollment Solutions, Andy Nicol berkata laporan itu tidak hanya meliputi hasil tinjauan, tetapi cadangan yang digariskan untuk membantu institusi Malaysia.

"Dalam pasaran yang semakin kompetitif, adalah penting bahawa institusi mendengar pandangan calon pelajar dengan teliti, terutamanya dari segi bagaimana universiti boleh meningkatkan persepsi dan penilaian kepuasan pelajar.

"Laporan ini dapat membantu universiti menyesuaikan diri dengan perubahan yang diharapkan oleh para pelajar dan memanfaatkan peluang yang dibawakan oleh pasaran pendidikan tinggi yang beralih."

Selain daripada Penyiasatan Pelajar Domestik, Penyelesaian Pendaftaran QS juga telah menjalankan Suruhanjaya Pelajar Antarabangsa selama lebih dari tujuh tahun sekarang. Suruhanjaya Pelajar Mahasiswa keenamnya mempunyai penyertaan 75,000 calon pelajar dari 191 buah negara, memberikan pandangan kepada minat dan tingkah laku pelajar.

PILIHAN

Menurut laporan itu, motivasi utama pelajar Malaysia yang ingin pergi ke universiti adalah mencerminkan apa yang bakal dirancang oleh ramai calon pelajar selepas mereka menamatkan pengajian, iaitu mencari pekerjaan atau belajar di peringkat pascasiswazah. Mereka juga termotivasi semata-mata oleh semangat mereka untuk perkara ini.

Dua puluh sembilan peratus mendakwa bahawa sebab utama mereka ingin pergi ke universiti adalah kerana mereka mencari laluan untuk melanjutkan pelajaran, sementara 28 peratus berpendapat bahawa ijazah adalah perlu untuk bersaing dalam tenaga kerja. Pada masa yang sama, 23 peratus didorong oleh minat peribadi mereka sendiri.

Melihat perintah yang dibuat oleh pelajar-pelajar ini membuat petunjuk tentang laluan tipikal yang kebanyakannya diambil apabila memfailkan permohonan universiti.

Laporan itu mengatakan perkara pertama yang calon pelajar memutuskan adalah bidang yang lebih luas atau bidang pengajian sebelum bergerak untuk melihat pilihan khusus kursus mereka. Ada yang membuat keputusan ini secara serentak. Tahap terakhir proses itu adalah menentukan universiti mana yang akan diterapkan kepada mereka.

Faktor yang paling penting bagi pelajar ketika memilih kursus adalah kualiti pengajaran. Ia adalah apa yang mereka fikirkan pada permulaan proses permohonan, meneliti dan membandingkan institusi dengan terperinci.

Dengan ini menjadi pertimbangan utama, ia juga akan mempengaruhi pilihan universiti mereka, mengulangi keperluan untuk universiti untuk mempunyai pelbagai kursus untuk dipilih oleh para pelajar.

KUALITI PENGAJARAN

Nicol berkata kualiti pengajaran dan teknologi adalah dua pertimbangan utama ketika mengukur pengalaman pelajar.

Walau bagaimanapun, berdasarkan penyelidikan lain yang Pengalaman Pendaftaran QS yang dilakukan pada apa yang membentuk pengalaman pelajar yang "baik" adalah "latihan yang sangat subjektif" untuk menentukan ia "akan berbeza dengan banyaknya, bergantung pada tahap hidup, latar belakang dan kepentingan mata pelajaran pelajar" .

Walau bagaimanapun, beliau berkata: "Pengalaman pelajar, yang sentiasa penting, muncul sebagai kawasan kritikal yang membezakan dan langkah utama kejayaan universiti di seluruh dunia."

Walau bagaimanapun, pelajar Malaysia sangat bergantung pada penunjuk berangka, seperti ranking universiti (61 peratus) atau skor peratusan dalam bentuk kadar pekerjaan siswazah (64 peratus) sebagai cara untuk menilai kualiti pengajaran.

Begitu juga untuk menilai pengalaman pelajar di universiti yang mereka sedang mempertimbangkan untuk belajar. Alat yang paling banyak digunakan oleh pelajar kami untuk menghakimi pengalaman pelajar ialah peringkat dan penarafan (81 peratus) diikuti oleh laman web institusi (76 peratus) dan perkataan mulut dari orang yang mereka kenal (74 peratus).

Laporan itu mengatakan ini berbeza dengan calon pelajar antarabangsa, yang kurang memberi tumpuan kepada kedudukan atau markah angka dan sebaliknya memberi tumpuan kepada teknologi dan tenaga pengajar sebagai penunjuk utama kualiti pengajaran di institusi tertentu.

Penunjuk terbesar (68 peratus) untuk pelajar Malaysia apabila menilai kualiti pengajaran adalah bahawa institusi telah menerima pengiktirafan terhadap kualiti pengajarannya melalui skim pengukuran di seluruh negara.

Menurut laporan itu, sementara Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) telah terbukti berguna dalam membantu calon pelajar membandingkan pelbagai aspek mengenai kursus dan universiti individu, ia tidak dapat membandingkan institusi yang semata-mata berdasarkan kualiti ajaran mereka.

Adalah dicadangkan, memandangkan pentingnya aspek ini kepada bakal pelajar domestik yang boleh menjadi lebih baik untuk mengembangkan skop MQA untuk membolehkannya membandingkan institusi pengajaran yang berkualiti sahaja. Cadangan daripada laporan itu adalah untuk MQA untuk menuding subjek yang luas ini kepada satu siri angka mudah dihadam untuk membantu bakal pelajar dalam membuat keputusan mereka.

Satu lagi penunjuk kualiti pengajaran penting ialah kadar pekerjaan siswazah yang tinggi (64 peratus). Memandangkan pertimbangan kerjaya masa depan berlaku pada permulaan proses permohonan calon pelajar, maka masuk akal bahawa mereka akan memberi tumpuan kepada kadar pekerjaan siswazah sebagai penunjuk kualiti pengajaran.

'GOOD' TEACHING

Walaupun staf pengajar bukanlah salah satu petunjuk kualiti pengajaran terbesar kepada rakyat Malaysia

pelajar, adalah wajar melihat tinjauan mengenai bagaimana mereka menentukan guru yang "baik".

Ketika ditanya bagaimana mereka menilai seorang guru atau pensyarah yang "baik", penunjuk terbesar adalah bahawa mereka bersemangat tentang subjek yang mereka ajar.

Sebagai salah satu motivasi terbesar bagi ramai pelajar Malaysia untuk pergi ke universiti adalah mereka mempunyai minat peribadi dalam subjek, jelas bahawa mereka menjangkakan semangat mereka untuk subjek itu juga dapat dilihat oleh guru mereka.

Satu lagi petunjuk penting ialah guru mempunyai pengalaman "dunia nyata" yang melangkaui akademik.

Nicol berkata: "Laporan ini menyoroti bagaimana tumpuan yang lebih besar untuk meraikan kualiti

mengajar, dan pentingnya bagaimana pendidikan di Malaysia boleh membawa kepada peluang belajar antarabangsa, boleh membantu universiti untuk menarik lebih banyak pelajar.

"Mengomunikasikan kakitangan semangat untuk mata pelajaran yang mereka ajar dan pengalaman 'dunia nyata' mereka di luar akademia boleh memberi impak yang besar, berbanding dengan murni berkomunikasi dengan kepercayaan akademik mereka."

Nicol menambah bahawa Penyelesaian Pendaftaran QS berharap hasil daripada kaji selidik itu akan membantu institusi Malaysia menyesuaikan diri dengan harapan pelajar yang berubah dan memanfaatkan peluang yang diberikan oleh pasaran pendidikan tinggi yang beralih.

Source : https://www.nst.com.my/education/2019/09/524414/how-malaysian-students-make-decisions-tertiary-studies

Tarikh Input: 01/10/2019 | Kemaskini: 15/10/2019 | amirahsyahira

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI KEJURUTERAAN
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397696262
0397694488
B1611426529