Pelajar Kejuruteraan UPM Mahirkan Strategi Iklim Dalam Permainan Dalam Talian Yang 'Serius' | FAKULTI KEJURUTERAAN
» ARTIKEL » Pelajar Kejuruteraan UPM Mahirkan Strategi Iklim dalam Permainan Dalam Talian yang 'Serius'

Pelajar Kejuruteraan UPM Mahirkan Strategi Iklim dalam Permainan Dalam Talian yang 'Serius'

SDG ke-13 Tindakan Iklim

8 Januari 2024, UPM Serdang-Semasa perayaan antara Hari Krismas dan Tahun Baru, para mahasiswa tahun pertama jurusan kejuruteraan di Universiti Putra Malaysia (UPM) mengubah masa lapang mereka menjadi peluang pembelajaran dengan "Climate Game - Can You Reach Net Zero." Simulasi dalam talian ini, yang dikembangkan oleh Financial Times, bukan sekadar permainan. Berdasarkan sains dan laporan sebenar, ia berasaskan model pelepasan karbon 2022 Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA) dan senario dari laporan "Net Zero by 2050" mereka, di mana pelajar menyelami dengan mendalam untuk meneroka strategi tindakan iklim. 

Pelajar dari setiap jabatan bekerjasama, dan kumpulan dengan markah purata tertinggi memenangi pertandingan. Pelajar kejuruteraan aeroangkasa, dengan strategi bijak dan penyertaan aktif mereka, memenangi pertandingan, menunjukkan semangat sebenar pertandingan pendidikan ini. 

Acara ini sepenuhnya dipimpin oleh pelajar, merangkumi segala-galanya dari promosi hingga pengorganisasian dan bahkan menetapkan peraturan ‘Climate Game’. Ia merupakan sebahagian daripada Seminar Kejuruteraan ENG3101, kursus untuk semua pelajar kejuruteraan tahun pertama di UPM. Acara ini menunjukkan kerjasama yang hebat di kalangan pelajar dari semua lapan jabatan kejuruteraan di Fakulti. 

Dr. Salahuddin Harithuddin, salah seorang instruktur kursus, memberikan beberapa pandangan mengenai aktiviti ini, "Game 'serius' ini merentasi permainan dan pendidikan. Ia merupakan peluang bagi pelajar untuk menghadapi dengan isu sebenar perubahan iklim dan mencari penyelesaian praktikal untuk mencapai pelepasan sifar." 

Goh Mei Jun, seorang pelajar kejuruteraan kimia dan alam sekitar, berkomentar, "Bermain climate game membolehkan saya sedar tentang kepentingan setiap keputusan dan impaknya terhadap pelepasan karbon dan suhu... langkah-langkah kecil juga sangat penting dalam mengurangkan kesan perubahan iklim." 

Seorang pelajar lain, Airen Dayana, berkongsi, "Climate Game ini membantu saya memahami hubungan kompleks antara pelepasan gas rumah hijau, perubahan suhu, dan impak ekosistem mereka." 

Pada masa di mana teknologi digital mendominasi, Fakulti Kejuruteraan di UPM menjadi unggul dengan memasukkan alat pendidikan inovatif ke dalam kurikulumnya. Pertandingan yang dipimpin oleh pelajar ini menunjukkan komitmen UPM untuk mendidik jurutera yang sama mahirnya dalam mengatasi cabaran alam sekitar seperti dalam tugas kejuruteraan tradisional. Selain itu, ia menunjukkan fokus Fakulti untuk menyeru pelajar agar mengambil inisiatif dalam perjalanan pembelajaran mereka sendiri. 

‘Climate Game’ boleh dimainkan secara dalam talian di https://ig.ft.com/climate-game/ 

 

Tarikh Input: 19/01/2024 | Kemaskini: 19/01/2024 | no.j

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI KEJURUTERAAN
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397696262
0397694488
SXEVGAZ~