IMAGING AND IMAGINING YOU | FAKULTI KEJURUTERAAN
» ARTIKEL » IMAGING AND IMAGINING YOU

IMAGING AND IMAGINING YOU

Oleh : Professor Ts. Dr. M. Iqbal Saripan

Pengimejan dan gambar telah menjadi sebahagian daripada kehidupan manusia. Kita terbiasa dengan istilah "Kodak" apabila kita ingin menyebut gulungan filem yang digunakan oleh kamera berasaskan filem. Ia telah berkembang sejak itu, dan sekarang dengan penggunaan kamera digital, industri pengimejan telah melambung. Terdapat banyak aplikasi pengimejan digital, dan buku ini memberi tumpuan kepada aplikasi yang paling menarik semua, iaitu aplikasi perubatan. Pengimejan perubatan adalah aplikasi yang sangat penting kerana ia melibatkan manusia dan persoalan kemungkinan hidup atau mati. Selain itu, ia adalah aplikasi yang paling sukar semua, kerana kita hanya boleh "bayangkan" apa struktur dalaman akan kelihatan seperti. Salah satu modaliti imej perubatan yang penting untuk membantu kita membayangkan apa yang ada di dalam, adalah dengan menggunakan pencitraan kamera gamma. Kepekaan tinggi kamera gamma telah terbukti dapat digunakan untuk memaparkan aktiviti, tempat dan ukuran sel-sel kanser. Walau bagaimanapun, dari aspek yang berbeza, ia mempunyai resolusi rendah. Beberapa penambahbaikan telah dibuat untuk perkakasan kamera gamma untuk meningkatkan kepekaan dan resolusi kamera. Akibatnya, sel-sel kanser yang lebih kecil dan pementasan kanser lebih awal dapat dikesan. Konfigurasi perkakasan telah dibangunkan sebagai prototaip mudah alih yang bertujuan untuk memudahkan pengendalian kamera. Dari sudut peningkatan algoritma, beberapa algoritma pemprosesan imej pintar dan penyesuaian telah dibangunkan untuk meningkatkan kualiti imej serta membantu pengesanan rantau yang menarik. Secara keseluruhannya, satu rantaian nilai lengkap sistem pengimejan telah dibangunkan dan diuji, memandangkan membantu para pengamal menggunakan imej digital untuk potensi mereka sepenuhnya.

Tarikh Input: 26/09/2019 | Kemaskini: 15/10/2019 | amirahsyahira

SXDdGAH~