MELENGKAPKAN PROFESIONAL KERJA DENGAN PENGETAHUAN UNTUK MENGURUS KESELAMATAN PROSES DI LOJI KIMIA | FAKULTI KEJURUTERAAN
» ARTIKEL » MELENGKAPKAN PROFESIONAL KERJA DENGAN PENGETAHUAN UNTUK MENGURUS KESELAMATAN PROSES DI LOJI KIMIA

MELENGKAPKAN PROFESIONAL KERJA DENGAN PENGETAHUAN UNTUK MENGURUS KESELAMATAN PROSES DI LOJI KIMIA

MELENGKAPKAN PROFESIONAL KERJA DENGAN PENGETAHUAN UNTUK MENGURUS KESELAMATAN PROSES DI LOJI KIMIA
 
Tarikh: 1 September 2022
 
Oleh: Mohamad Rezi Abdul Hamid
 
Keselamatan dalam loji kimia bukanlah sesuatu yang boleh dipandang ringan. Ambil letupan BP America Refinery pada tahun 2005 sebagai contoh. Satu siri letupan yang berlaku semasa permulaan unit pengisomeran hidrokarbon mengakibatkan 15 kematian dan 180 kecederaan. Sarjana dalam Keselamatan Proses dan Pencegahan Kehilangan (MPSLP) direka untuk menyediakan profesional dengan pengetahuan penting untuk mengenal pasti, mengurus, dan mengawal keselamatan proses untuk mengelakkan berlakunya kemalangan dan kerugian besar semasa operasi loji.
 
MPLSP adalah program yang diiktiraf oleh Agensi Kelayakan Malaysia MQA/SWA 0410. Program ini telah melahirkan ramai graduan sejak penubuhannya pada tahun 2009. Kandungan program ini adalah selaras dengan peraturan CIMAH, sentiasa dikemas kini untuk memenuhi keperluan dan piawaian semasa seperti serta menangani isu-isu yang timbul dan mengekalkan amalan terbaik. Oleh itu, bukanlah sesuatu yang mengejutkan bahawa program 1.5 tahun ini berjaya menarik minat daripada profesional yang bekerja seperti jurutera keselamatan, jurutera proses, pegawai HSE, perunding, penganalisis risiko, dan ramai lagi. En. Rubachandran yang bertugas sebagai pegawai teknikal kanan adalah antara graduan MPLSP yang baru lepas.
 
“Sebagai jurutera keselamatan teknikal kanan di Petrokon Utama, Brunei, peranan saya adalah untuk memastikan keselamatan proses dan keperluan reka bentuk keselamatan teknikal untuk semua projek dalam dan luar pesisir yang sedang dijalankan. Pada asasnya, mengekalkan keselamatan proses keseluruhan projek. kata Encik Rubachandran. "Pengetahuan yang diperoleh daripada makmal keselamatan proses dan kursus analisis bahaya dan risiko sangat membantu saya meningkatkan pengetahuan saya dalam pengiraan injap pelepasan dan analisis BowTie dalam profesion saya"
 
Encik Qhadzrool Afzan kini bekerja sebagai jurutera proses di Malaysia LNG Sdn. Bhd. “Kursus MPSLP meningkatkan pemahaman saya tentang keselamatan proses dalam tugas harian saya; seperti mengkaji penilaian risiko sebelum melaksanakan kerja tertentu." Beliau berkata "Saya juga berbangga menjadi sebahagian daripada ejen peralihan budaya di mana orang ramai mula menerapkan budaya keselamatan proses dalam sesebuah organisasi"
 
Penyelaras program MPSLP, Prof. Prof. Dr. Rozita Omar sentiasa mencari inisiatif untuk meningkatkan keterlihatan program dan meningkatkan enrolmen pelajar ke dalam program. "Selalu ada ruang untuk berkembang" katanya.
 
Baru-baru ini, MPSLP menyertai jerayawara promosi akademik di Bintulu, Sarawak terutamanya untuk menarik golongan profesional bekerja menyertai program tersebut. Kenapa Bintulu khusus? UPM Kampus Bintulu terletak di dalam pusat bandar. Tanjung Kidurong, Bintulu merupakan tumpuan kepada banyak industri proses dan pembuatan yang menggunakan dan menghasilkan bahan berbahaya seperti Malaysia LNG Sdn. Bhd., ABF Fertilizers Sdn. Bhd., Terminal Shell Petronas, Shell MDS, dll. Bilangan kemudahan yang mengendalikan bahan-bahan ini juga semakin meningkat di sekitar Bintulu, menjadikan permintaan yang semakin meningkat untuk pengamal keselamatan proses.
 
“Kami merancang untuk lebih banyak lawatan promosi disasarkan pada 2023 & 2024 di sekitar Malaysia, serta ke negara jiran kami, Indonesia,” kata Rozita. "dan kami berharap dapat menarik lebih ramai pelajar ke dalam program MPSLP kami pada masa hadapan"

Tarikh Input: 29/08/2022 | Kemaskini: 29/08/2022 | ahmadadib

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI KEJURUTERAAN
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397696262
0397694488
WXFYJA4~