18 PENYELIDIK UPM TERSENARAI SEBAGAI WORLD'S TOP 2% SCIENTISTS CITATION IMPACT IN SINGLE YEAR 2023 | FAKULTI KEJURUTERAAN
» BERITA » 18 PENYELIDIK UPM TERSENARAI SEBAGAI WORLD'S TOP 2% SCIENTISTS CITATION IMPACT IN SINGLE YEAR 2023

Syabas dan sekalung tahniah diucapkan kepada 18 orang Penyelidik dari Fakulti Kejuruteraan, Universiti Putra Malaysia yang tersenarai di dalam World's Top 2% Scientists Citation Impact in Single Year 2023 oleh Universiti Stanford iaitu:

1. Dr. Ain Umaira Binti Md Shah
2. Prof. Dr. Chuah Teong Guan @ Luqman Chuah Bin Abdullah
3. Prof. Madya Dr. Edi Syams Bin Zainudin
4. Prof. Ts. Dr. Khalina Binti Abdan
5. Prof. Madya Dr. Mohamad Amran Bin Mohd Salleh
6. Prof. Madya Dr. Mohamad Ridzwan Bin Ishak
7. Prof. Ir. Ts. Dr. Mohamed Thariq Bin Hameed Sultan
8. Prof. Dr. Mohd Adzir Bin Mahdi
9. Prof. Madya Dr. Mohd Hanif Bin Yaacob
10. Prof. Madya Ts. Dr. Mohd Razif Bin Harun
11. Prof. Ir. Dr. Mohd Sapuan Bin Salit @ Sinon
12. Dr. Mohd Zuhri Bin Mohamed Yusoff
13. Dr. Nur Alia Binti Sheh Omar
14. Prof. Ir. Dr. Robiah Binti Yunus
15. Prof. Ts. Dr. Suraya Binti Abdul Rashid
16. Prof. Ir. Dr. Thomas Choong Shean Yaw
17. Prof. Ir. Dr. Wan Azlina Binti Wan Ab Karim Ghani
18. Prof. Dr. Zurina Binti Zainal Abidin

Citation impact merujuk kepada bilangan penulisan ahli akademik yang dijadikan sebagai rujukan pihak lain dalam kajian mereka. Ia turut menjadi petunjuk kepada kepentingan atau pengaruh kerja tersebut dalam komuniti akademik.

Senarai berprestij ini merupakan satu pengiktirafan penting untuk universiti serta melambangkan dedikasi penyelidik dalam bidang saintifik. Diharapkan agar pengiktirafan sedemikian akan memperkasakan ahli akademik dan penyelidik untuk berusaha menggiatkan penerbitan berkualiti tinggi serta berinspirasi untuk menjadi yang terbaik dalam bidang penyelidikan masing-masing.

Tarikh Input: 16/11/2023 | Kemaskini: 16/11/2023 | puteriamirah

SXEcCAS~