Kerjasama Dengan Centro Stirling Di Sepanyol | FAKULTI KEJURUTERAAN
» BERITA » Kerjasama dengan Centro Stirling di Sepanyol

Kerjasama dengan Centro Stirling di Sepanyol

Centro Stirling (CS) telah menjemput pasukan penyelidikan pemangkin aloi memori bentuk dari Jabatan Kejuruteraan Aeroangkasa, UPM untuk bekerjasama dan terlibat dalam pemindahan pengetahuan mengenai penyelidikan yang berkaitan. Perbincangan awal bermula selepas pertemuan antara Pengarah Inovasi, Komponen Mondragon dengan Dr Ermira Junita Abdullah di Persidangan Stirling Engine 2018 di Taiwan. Sebuah NDA ditandatangani pada Disember 2018, selepas itu satu siri mesyuarat telah diadakan untuk mewujudkan reka bentuk sistem baru untuk aplikasi di bawah Komponen Mondragon Components.

Webinar pada Penggerak Alloy Memori Bentuk telah dijalankan antara 14 - 15 Mei 2019 untuk memperkenalkan teknologi kepada pasukan teknikal Centro Stirling dari Jabatan Jabatan dan Jabatan Elektronik. Penyelidik dari UPM dan CS kemudian terus bekerjasama dalam persediaan reka bentuk dan eksperimen baru melalui platform dalam talian Webex dari bulan Jun-September September 2019.

Pasukan penyelidikan dari UPM, diwakili oleh Dr. Ermira Junita Abdullah dan Assoc. Prof. Dr. Dayang Laila, bersama dengan rakan kongsi tempatan, Encik Azizi Malek, pengasas Robotic Space Technology dan alumni UPM, mengembara ke kemudahan Centro Stirling di Aretxbaleta, Sepanyol untuk melakukan latihan, fabrikasi, integrasi sistem dan ujian Reka bentuk baru dari 7-11 Oktober 2019. Objektif lawatan ini berjaya dicapai, dan Centro Stirling sedang mencari untuk meneroka aplikasi selanjutnya menggunakan penyelidikan yang dihasilkan dalam kerjasama ini. Pada masa ini, ujian eksperimen terhadap sistem baru masih dijalankan di Centro Stirling. Pemprosesan pasca data dan analisis akan dijalankan oleh kedua-dua pasukan dengan rancangan untuk menerbitkan bersama penemuan penyelidikan.

 

Tarikh Input: 24/10/2019 | Kemaskini: 24/10/2019 | amirahsyahira

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI KEJURUTERAAN
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397696262
0397694488
W1UJYQA:16:56