Penilaian Akhir Projek AUN / SEED-Net Fasa 3 Dan Perancangan Terperinci Fasa 4 | FAKULTI KEJURUTERAAN
» BERITA » Penilaian Akhir Projek AUN / SEED-Net Fasa 3 dan Perancangan Terperinci Fasa 4

Penilaian Akhir Projek AUN / SEED-Net Fasa 3 dan Perancangan Terperinci Fasa 4

Rabu, 19 Julai 2017 – Setelah projek menghampiri penghujung Projek Fasa 3 pada bulan Mac 2018, Agensi Kerjasama Antarabangsa Jepun (JICA) telah menjalankan penilaian akhir mengenai pelaksanaan projek sepanjang Fasa 3 untuk mengkaji semula prestasi Fasa 3 Projek AUN / SEED-Net dan untuk mengesahkan kaitan, keperluan, dan jangkaan untuk Fasa 4.

 Rangkaian Pembangunan Pendidikan Kejuruteraan Rangkaian Universiti ASEAN / Rangkaian Asia Tenggara (AUN / SEED-Net) telah ditubuhkan untuk mempromosikan pembangunan sumber manusia dalam bidang kejuruteraan bagi pembangunan sosioekonomi mampan di rantau ASEAN. Rangkaian ini terdiri daripada 26 institusi anggota di ASEAN dengan sokongan dari 14 universiti sokongan Jepun. Projek itu kini berada dalam fasa tiga dengan wawasan Asia Tenggara dan Jepun dikembangkan secara mampan melalui pembangunan sumber manusia inovatif dan berkemahiran tinggi dalam bidang kejuruteraan.

Penilaian telah dijalankan oleh penilai pihak ketiga yang dilantik oleh JICA melalui pelbagai metodologi seperti soal selidik, wawancara, perbincangan kumpulan fokus, dan lain-lain.

Mesyuarat yang bertempat di bilik mesyuarat, tingkat 7, Blok Pentadbiran, Fakulti Kejuruteraan, UPM pada jam 12:00 tengah hari telah dihadiri oleh Prof. Ir. Dr. Mohd Saleh Jaafar, Dekan Fakulti Kejuruteraan, Prof Dr Robiah Yunus, Dekan Pengajian Siswazah, Prof. Prof.Dr Tang Sai Hong Timbalan Dekan (Intetrnational and Mobility) Sekolah Pengajian Siswazah, Prof. Prof. Ir. Dr. Nawal Aswan Abdul Jalil, Ketua Kejuruteraan Mekanikal dan Pengilangan, Prof. Dr. Ir. Dr. Mohd Khairol Anuar Mohd Ariffin, Prof. Prof. Dr. Ir. B. T. Hang Tuah Baharudin, Dr. Siti Azfanizam Ahmad Cik Normalina Jamaluddin dan Cik Nurhana Mohmad Rouyan. Para peserta dari Projek JICA untuk AUN / SEED-Net adalah Cik Ishitobi, Penilai Jepun, Cik Miura, dari Ibu Pejabat JICA, Encik Idawate, Ketua Unit di AUN / SEED-Net, Encik Krit, pegawai Negara (Malaysia) Di AUN / SEED-Net dan Cik Salisa Traipipitsiriwat, Pegawai Program yang bertanggungjawab bagi UPM di AUN / SEED-Net.

Melalui ulasan, perbincangan dan cadangan, kedua-dua pihak mendapat perbincangan yang bermanfaat dan berhasil bagi meneruskan projek ke Fasa 4 projek itu. Mesyuarat berakhir pada 4:00 petang kerana ahli AUN / SEED-Net berminat untuk melawat Innohub di Taman Sains Putra. Sesi berakhir dengan sesi fotografi sekitar tasik.

 

Dari Kiri Encik Krit, Cik Salisa Traipipitsiriwat, Prof. Dr. Ir. Dr. Mohd Khairol Anuar Mohd Ariffin, Encik Idawate, Cik Miura,Prof. Ir. Dr. Mohd Saleh Jaafar, Cik Ishitobi Ai, Prof.Madya Dr Tang Sai Hong, Cik Normalina Jamaluddin dan Cik Nurhana Mohmad Rouyan bergambar berhampiran tasik sebelum bertolak ke Innohub, PSP.

 

Tarikh Input: 20/07/2017 | Kemaskini: 20/07/2017 | no.j

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI KEJURUTERAAN
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397696262
0397694488
W1UJYRAT:17:58