Prof. Iqbal Received VC’s Alumni Awards By The University Of Surrey UK | FAKULTI KEJURUTERAAN
» BERITA » Prof. Iqbal received VC’s Alumni Awards by the University of Surrey UK

Prof. Iqbal received VC’s Alumni Awards by the University of Surrey UK

 

 

Pemenang kategori penyelidikan Anugerah Alumni Naib Canselor mempunyai tahun yang cemerlang yang menyaksikan beliau terpilih di antara penyelidik terkemuka di Malaysia dan beliau merupakan saintis muda, berusia 34 tahun, di negara ini. Beliau juga muncul dalam 'Top 10 Young Creative Malaysians' yang disenaraikan pada 2015.

Dr Iqbal Saripan menamatkan pengajian pada 2006 dengan PhD 'image processing applied to nuclear image acquisition system'. Beliau kini merupakan Pengarah Pusat Jaminan Kualiti dan juga Profesor di Digital Image Processing di Universiti Putra Malaysia.

"Saya amat berbangga kerana telah memenangi anugerah dan telah diiktiraf dengan cara ini," kata Iqbal. "Latihan dan penyeliaan yang saya terima di Surrey melengkapkan saya dengan kemahiran penyelidikan membuat saya berjaya dan sangat bermanfaat saya berbakti kepada masyarakat."

Iqbal kini membangunkan kamera pengimejan nuklear untuk mengesan peringkat awal kanser payudara yang mana beliau memenangi Anugerah Saintis Muda Negara. Beliau juga sedang dalam penyelidikan bagi mengkaji kualiti PET / CT dan imbasan MRI untuk membantu para doktor lebih memahami sesuatu penyakit.

"Tugas saya yang mendorong saya untuk pergi yang lebih jauh. Apabila saya telah menghabiskan beberapa tahun dalam projek dan saya dapat melihat kesannya ke atas kehidupan manusia, bagi saya ianya adalah tidak ternilai "

Iqbal mengambil ijazah pertama di Malaysia tetapi menyambung pengajian di sebuah universiti yang mempunyai rekod yang kukuh dalam pemprosesan imej. Beliau berkata semasa di Surrey dia menjadi lebih berdikari dan memahami tentang penyelidikan. "Penyelia saya tetap bekerjasama dengan saya walaupun mereka berada di sana. Ia agak sukar tetapi pengalaman menjadikan saya lebih berusaha. Kini, apabila saya mengajar pelajar saya sendiri, saya menggalakkan mereka untuk menjadi lebih kritikal, terus bertanya soalan dan menjana lebih banyak ilmu pengetahuan. "

"Apabila saya mempunyai masalah, saya sentiasa pergi untuk duduk di tepi tasik yang dipenuhi hidupan air. Surrey adalah tempat yang sangat memberi inspirasi merupakan satu kenangan indah buat saya"

Sumber : https://www.surrey.ac.uk/features/research-rewards-%E2%80%98priceless%E2%80%99-phd-graduate

 

 

Tarikh Input: | Kemaskini: 15/07/2019 | amirahsyahira

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI KEJURUTERAAN
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397696262
0397694488
W1UJYQAh:16:51